Že samo misel na Italijo me osrečuje. Če pa potujem tja, pa sem polna pričakovanj. Pričakovanj odkrivanja novih čudovitih krajev, običajev, dobre kulinarike, prijetnega druženja in nekako počasnejšega tempa vsakdana.

Italija je razdeljena v 20 dežel in mnoge od njih že poznam. Tokrat je na vrsti Emilia-Romagna. Njeno glavno mesto je Bologna. Leži v Padski nižini, med reko Pad in Apenini. Simpatično mesto, ki sem ga takoj vzljubila.

Rdeča opeka, visoke ozke stavbe, nežne barve fasad, ozke uličice polne arkad, simpatični trgi z vodnjaki, bazilka in katedrale, zvoniki in prostostoječi stolpi,… pričajo o bogati zgodovini tega mesta.

Mesto je znano po najstarejši univerzi v Zahodnem svetu. Ustanovljena je bila leta 1088.

 Piazza del Nettuno : osrednji trg, kjer imaš občutek, da je povsod polno prijateljev, ki se tu dobivajo na klepetu in dobri kavici. Ime je trg dobil po prekrasnem Neptonskem vodnjaku.

Dobra volja je nalezljiva!

Tu so doma tortelini, rezanci tagliatelle, omaka bolognese in dobro poznana mortadela.

Italija je sinonim dobre kulinarike. Tu znajo pričarat iz najpreprostejših sestavin obroke, ki jih ne pozabiš. In če mesto zapustiš, ne da bi poizkusil njihovih lokalnih specialitet, je dobesedno -greh. Tega greha mi nismo storili.

Odličen uvod v naše potovanje proti Toskani. Pretegnili smo si noge, napolnili želodce, osvojili nova znanja o Bologni in polni pričakovanj o novih krajih, nadaljevali pot proti jugu.