Bologna, prestolnica dežele Emilija- Romanja,drugo največje srednjeveško mestno jedro v Evropi, kulinarično središče, eno najbolj razvitih mest v Italiji, … veliko je presežnikov, ki uvrščajo Bologno med močna in pomembna mesta v Evropi.

Srce Bologne, trg Maggiore in Netuno in Neptunov vodnjak .

Svojo moč in bogastvo so srednjeveški meščani dokazovali s stolpi. Od 180 sta ostala ohranjena le dva. Ta je visok 48 m in iz njega je krasen razgled na mesto.

Srednjeveška arhitektura je na vsakem koraku. Lepo ohranjena priča o spoštovanju zapuščine prednikov.

Cerkev sv. Petronija, ki naj bi bila ena najbogatejših in največjih cerkva na svetu, a je že pred stoletji zmanjkalo denarja zanjo in je na žalost ostala nedokončana. A je vseeno osupljivo lepa in mogočna.

Mestne ulice so ujete pod 47 km arkad. Izgradnja se je začela v srednjem veku. Predstavljale so podaljšek meščanske hiše, kjer so se sestajali in trgovali – pod streho.

Novoletna smrečica na trgu Maggiore in Netuno.

Bazilika San Domenico. Leta 1228 je bila precej manjša, kasneje so jo povečali in s tem tudi samostan, ki je zraven cerkve.

Dante, Erazem Rotterdamski, Petrarka in Kopernik so le štirje izmed velikih imen, ki so zapisana v arhivih bolonjske univerze, ustanovljene že leta 1088.  Kipe teh velikih imen srečujemo po celem mestu.

Predbožični utrip je zaznati v vsaki ulici, na vsakem trgu kot tudi v trgovinah.

Stojnice se šibijo pod težo dobrot. Odlična italijanska kulinarika, drobni izdelki rokodelcev, vonjave, ki te kot magnet vlečejo do prodajalcev……

Lokalno obarvane pice v Vratarnici | Regionalna revija

Pogled na prodajni pult in pogled proti stropu. Nobeden ne razočara.

Tipično italijansko. Samo še njihova odlična kava in rogljiček,……