Spet eno zanimivo mesto. Ko sem doma gledala fotografije ali potopise iz Polignano a Mare, sem bila dobesedno navdušena nad njim. Motivi plaže so si bili vedno podobni – plaža slikana iz vrha pečin, na obali pa množica obiskovalcev.

Polignano je stara ribiška vas katere začetki
segajo v 4. stoletje pred našim štetjem, ko so stari Grki tu ustanovili svojo kolonijo. Znana je predvsem po hišah, ki dobesedno visijo na pečinah, katerih višina seže tudi do 2o metrov nad morjem.

V zadnjih časih je postalo znano zaradi tekmovanja “Red Bull Clifff Diving World Series”. To je tekmovanje v spektakularnih skokih v vodo iz višine.

Znamenita plaža, ki se nahaja v središču mesta, obdana z dvema visokima skalnatima stenama. Plaža se imenuje Cala Ponte.

Plažo prečka stari rimski most, ki je pripadal Via Trajana in je vodil do mesta.

Na promenadi se nahaja druga znamenitost – bronasti kip pevca Domenica Modunja. Le kdo ne pozna njegove uspešnice – Nel blu dipinto di blu (Volare)

Mestece je polno majhnih, simpatičnih trgovinic, v katerih največ prodajajo keramične izdelke. Tu ne manjka lokalov, restavracij in ponudnikov s hitro prehrano.

Užitek se je bilo sprehajati po ozkih ulicah tega prikupnega morskega letovišča.

sdr

Tretja stvar, ki nam je ostala v lepem spominu, je odlična hrana. Polignano je znan predvsem po hobotnicah. V to smo se prepričali kar na mestu.

In po obisku Polignana, še skok v Bari.

Bari je glavno mesto dežele Apulije. Je drugo najpomembnejše gospodarsko središče za Neapljem. Je pristaniško in univerzitetno mesto, pa tudi mesto svetega Nikolaja.

Grad Normansko-Hohenstaufenski, splošno znan kot Castello Svevo (Švabski grad), je okoli leta 1131 zgradil Rogerij II. Sicilski. Leta 1156 je bil uničen, obnovil ga je Friderik II. Hohenstaufen. Grad zdaj služi kot galerija za različne začasne razstave v mestu.

Ulica Strada delle Orecchiette: obvezen postanek turistov. Domačinke, kar v predpasnikih, pred svojimi domovanji ročno izdelujejo njihove tipične testenine Orecchiette – majhna ušesa. Med seboj se živahno pogovarjajo in kličejo k ogledu svojih stojnic.

Staro mestno jedro, Bari Vecchia, kot ga imenujejo domačini, je pravi labirint ulic. Na vogalih zgradb najdemo nabožne kipe in slike, kar odraža vero tukajšnjih prebivalcev.

Odličnega sladoleda smo se zelo razveseli, saj je bilo popoldne vroče kot sredi poletja.

Zavetnik mesta je Sveti Nikolaj in vsako leto katoliška cerkev njegov praznik obeleži 6. decembra

Glavna znamenitost Barija je bazilika svetega Miklavža, v kateri je grobnica tega dobrodelnega svetnika, čigar posmrtne ostanke so prinesli z območja današnje Turčije

Ravno v času našega obiska so se svatje pripravljali na poročn obred, vse je bilo lepo lično urejeno, le neveste in ženina nismo dočakali.

Veliko se nam je dogajalo na jugu Italije, zato nadaljevanje še sledi…..