Sončna pomladanska sobota je bila idealna za enodnevni obisk Čedada.   Zgodovinsko mestece  Cividale del Friuli je bilo leta 2011 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine in ne brez razloga. Sprehod po ozkih ulicah starega mestnega jedra je prava paša za oči – prav posebno doživetje. Zgodovina, od časov železne dobe naprej,  je tu  puščala sledi na stavbah, na trgih in  uličicah. Ogled muzeja Cristiano hrani ogromno dokazov za  bogato  in pestro dogajanje v preteklosti Čedada.

Rjavo pokrajino  iz Gorenjske v Furlaniji zamenjajo zeleni travniki, urejeni vinogradi, cvetoče forzicije, narcise in češnje. Prava poživitev v teh  prvih spomladanskih dneh.

Ljubko mestece,  nedaleč od slovenske meje, v ozadju pa zasneženi Krn.

Znamenitost Čedada: hudičev most, pod katerim teče smaragdna Nadiža.

Katedrala Santa Maria Assunta, pred njo pa mestna palača z kipom Julija Cezarja.

Obisk pa vsekakor ne sme miniti brez pokušine  Frica E Polenta.  To je poslastica iz sira, krompirja ter dodatki ( špargelji, klobasa, rožmarin).   Friko je popečen na žaru in postrežen z koščki popečene polente, rezinami suhe klobase in koščki sira. Odlično. In preverjeno -zelo nasitno.   9. oktobra imajo celo Festival  Frika.

Pot domov po najkrajši poti čez Livek na Kobarid, kjer med postanki lahko občudujemo  prečudovite kraje naše zahodne Slovenije.