Španija – temperamentna dežela onstran Pirenejev, eksotična, nenavadna, romantična; dežela flamenka, kitar in nageljnov, navdušena za nogomet in dolge kolesarske dirke; dežela nenavadnih velikonočnih procesij, dežela starih mest in sodobnih umetnikov. To je dežela, ki sva jo želela spoznati in da to dejansko res  začutiva, bi se tja morala vrniti še kar nekajkrat.  Po prvem stiku s Španijo  pa lahko rečeva – to je dežela, ki jo je vredno obiskati!

Tja smo odleteli skoraj iz domačega praga. In po dobri uri in pol v zraku, smo že opazili rodovitna španska polja in dolgeeee  peščene obale.

Nastanitev v hotelu, ogled peščene plaže na Costa Bravi in kozarček  sangrie – tak je bil začetek našega kratkega potepanja.

Da je šampanjec  tu doma, smo spoznali že pri zajtrku, saj je bil  namesto kozarca mleka. Potem pa še obisk največje vinske kleti v Evropi – proizvajalca penečega vina -oziroma Cave po Špansko, –  Freixeneta.

Presenečeni smo spremljali ogled kleti, saj so nas vodili po njej  globoko v zemljo, med neštetimi steklenicami tega odličnega penečega vina.

Za vrnitev na svetlobo, smo potrebovali celo vlakec, ker bi se drugače lahko izgubili v  podzemnem labirintu.

Na koncu ogleda pa najbolj zaželen del obiska –  degustacija Cave.  In seveda tudi nakup ni manjkal.

 

Ta peneča vina so znana po vsem svetu in 100 letna družinska tradicija dokazuje, da je  pridelava penečega vina po metodi Champenoise  prava izbira za to Katalonsko pokrajino.