Prekmurje je lepo v vseh letnih časih. Tudi decemberski obisk tega konca Slovenije je prav navdihujoč. Prijazni ljudje, dobra kulinarika, številne možnosti rekreacije, obiski znamenitosti,… tu ni nikdar dolgčas.

Termalna voda, ena izmed največjih bogastev Prekmurja.

Zgodnji jutranji sprehod, ko ti pod nogami škriplje zmrznjena trava, ko je narava odeta v neponovljive ledene kristale in ti topla sapa nakazuje smer hladnega jutranjega vetriča,… Prespati tako jutro, bi bil dobesebno – greh.

Lušt-na domačija. Pridelovalci paradižnika tudi pozimi ne počivajo. Obisk njihove trgovinice pa je poln zanimivih izdelkov lokalnih proizvajalcev in pridelovalcev: marmelad, kisov, sokov, testenin, čokolad, bučnega olja, paradižnikovih omak, čajev, vin, moke, medov, brezglutenskimih izdelkov, likerjev, žganja in še in še….

V

Vstop v hišo orhidej, kjer
s pomočjo geotermalne energije v rastlinjakih površine 4 hektarjev vzgojijo 2 milijona orhidej.

Užitek sredi zime – obisk tropskega vrta. Prijetno toplo in vlažno ozračje, pravo nasprotje vremenu zunaj. V 1500 m2 džungle z več kot 900 eksotičnih primerkov približno 400 rastlinskih vrst – doživimo pragozd.

Bogojina ( samo 195 m nad morjem), kjer Bogojinske gorice prehajajo v Goričko, stoji bela golobica- tako domačini imenujejo Plečnikovo stvaritev- cerkev Gospodovega vnebohoda. Malo nad njo pa sva našla odlično turistično kmetijo – Puhan, kjer sva doživela nepozabno doživetje prekmurske kulinarike.

Da oddideš iz Prekmurja ne da bi užival v njihovih dobrotah kot so bograč, gibanica, meso iz tunke, njihovo izvrstno vino, … je skoraj nepojemljivo.

Obisk Šunkarne Kodila – obvezno. Njihova prekmurska šunka je znana daleč naokoli, pa meso iz tunke, pa paštete, namazi, ocvirki, izdelki iz njigove mesnice,…. Dobro je potem doma obujati spomine na dopust v Prekmurju 🙂

Podaljšan vikend je bil čisto prekratek za vse načrtovane izlete v tem koncu Slovenije. Še veliko krajev bi želela obiskati, od znamenitosti do kleti, toplic in izletniških kmetij,… Se bo potrebno vrniti in nadaljevati, kjer sva končala 🙂