PIENZA – tako čarobno mestece, da prispevek težko predstavi lepoto tega starodavnega mesta v celoti. To mestece moraš doživeti, ker te očara tako močno, da bi se tja vračal še in še …

V slikoviti dolini Val d`orcia, južni del Toskane , je ta čarobna pokrajina, ki navdihuje vse umetnike: slikarje, pesnike, pisatelje… Kako ne bi navdihnila tudi nas!

Kraljestvo cipres, vijugastih podeželjskih cest, mehke hribovske pokrajine, čudovitih sončnih zahodov,..

Odločno smo zakorakali v strm hrib, v pričakovanju odkrivanja renesančnega mesta.

Pienza je rojstno mesto papeža Pia II, urejeno po njegovih načelih, dovršeno do potankosti. Pravijo, da je to mesto utelešenje “lepega” in s to definicijo se popolnoma strinjam. Lepe, urejene ulice, hiše okrašene z cvetjem, lokali simpatično vabljivi, trgovinice samo z lokalnimi specialitetami, razgledi izjemni na vse strani…

V vročem dnevu nam je ugajal hladen vetrič po teh ozkih senčnih ulicah.

Glavna specialiteta Pienze so siri. Kraljestvo Pecorina zaradi ovčjih pašnikov v dolini Val d´orcia.

Pecorino di Pienza: sir je tradicionalno staran v hrastovih sodih. Zgodba pravi, da so pastirji sir hranili v sodih, ki so ga oblagali z listjem in pepelom. Tako naj bi izboljšali okus Pecorina. Res je nekaj posebnega.

Romantična Pienza: tako jo imenujejo zaradi tudi zaradi imen ulic kot so Via dell´Amore – ulica ljubezni ; Via del Bacio – ulica poljubov.

Je opaziti, da smo vsi zelo uživali v obisku tega kraja.

Razgledi, ki se jih nikoli ne naveličaš. Ostanejo ti pred očmi še dolgo , dolgo časa po vrnitvi domov 🙂

Se strinjate, da je Pienza vredna povsem svojega prispevka? Fotomateriala je tu neskončno. Čudovitih kulis pa nešteto…..