Pred leti sem obiskala Barcelono in seveda tudi znamenito Sagrada Familio. Samo od zunaj, ker ogled notranjosti ni bil možen. Tokrat je to Baziliko obiskala Anja in fotografije notranjosti so me tako očarale, da o objavi teh slik sploh nisem premišljevala. Tako lepoto je treba deliti!

Baziliko v Barceloni so začeli graditi leta 1882, a še do danes ni končana.
Po trenutnih načrtih naj bi bila zgradba končana leta 2026, kar sovpada s stoletnico Gaudíjeve smrti.

Arhitekturno jo je zasnoval znameniti španski arhitekt Antoni Gaudí. Na projektu delal 40 let ter mu popolnoma posvetil zadnjih 15 let svojega življenja.

” Sagrada Familia z nenavadnimi stebri ter živalskimi in rastlinskimi oblikami v prostoru, ki spominjajo na gozd, je kakor živo bitje, edinstvena in neponovljiva. Ko bo končana, bo imela tri velika pročelja, ki prikazujejo rojstvo, smrt in vstajenje Jezusa, ter kar 18 stolpov – 12 jih bo posvečenih apostolom, štirje evangelistom, eden Jezusu in eden Mariji. Na osrednjem stolpu, ki je posvečen Jezusu, se bo 170 metrov visoko v nebo dvigoval križ in bo meril meter manj kot Montjuic, barcelonski hrib, saj je Gaudí menil, da njegovo delo ne sme prekositi božjega. “

Vhodna vrata – kakor živi svet

Svetloba ob vsakem času drugačna, pa vendar dobro načrtovana.

Vstopnina 32,50 Eura ni zanemarljiva, vendar vredna ogleda teh mojstrovin.

Po Gaudijevi smrti se je na gradbišču zamenjala že vrsta arhitektov in vsak poizkuša pustiti svoj pečat na tej baziliki.

Antoni Gaudí se je rodil v skromni družini in se izšolal za arhitekta. »Ali smo danes podelili diplomo norcu ali geniju, bo pokazal čas,« je dejal dekan fakultete za arhitekturo. -In čas je pokazal drugo!