Na stičišču dveh dolin Val d´orcia in Val di Chiana, na vrhu hriba stoji osupljivo mestece Montepulciano. Obdan je z mogočnim obzidjem, znotraj njega pa je veliko lepih, ozkih uličic, ki se strmo vzpenjajo v hrib do glavnega mestnega trga. Zgrajeno je bilo leta 1260.

Mesto je poznano daleč naokoli po odličnem rdečem vinu, ki se imenuje Vino Nobile di Montepulciano. Baje je prava poslastica za ljubitelje vina.

Cerkev Sant´Agostino

To je res ena lepših toskanskih vasic. Simpatičnost teh ulic je nadpovprečna.

Okolica Montepulciana je glavni proizvajalec hrane in pijače. Znani so po svinjini, siru, testeninah, leči, medu, picah in seveda po odličnem rdečem vinu Nobile. Za tako proizvodnjo so jim dani vsi najboljši pogoji.

Veselo smo zagrizli v hrib. Trg mesteca je 605 m nad morjem. Kar ni zanemerljivo.

Na Piazo Grande prispemo upehani in žejni, vendar tu ni težko najdi prostora, da si oddahnemo in potešimo želje. Trg ima poleg lokalčkov tudi čudovito občinsko palačo, duomo in občudovanja vreden starodavni vodnjak. Tudi okoliške stavbe pričajo o bogati srednjeveški zgodovini.

Stolnica v Montepulcianu

Vodnjak z grbom in levom

Palazzo Comunale

Razgledi, iz obzidja na podeželje spodaj, so dih jemajoči.

Madona di San Biagio, cerkev iz 16. stoletja, ki stoji izven mesta in je lepo vidna z vrha obzidja.

Urni stolp Torre di Pulcinella

Toliko o Montepulcianu, zdaj pa spet nadaljujemo pot proti vzhodu, kjer počasi zapustimo pokrajino Toskano in vstopimo na obrobje Umbrije. V načrtu imamo ogled mesta, ki je znan kot cilj mnogih romarjev – Assisi.