Nezgrešljiva destinacija potepanja po Toskani – SIENA

Siena, čudovito zgodovinsko mestece, ki je vedno tekmovalo z Firencami za glavno mesto Toskane. To ji ni uspelo, vendar lahko stopi ob bok Firencam.

Slaba ura vožnje iz San Geminiana po čudoviti toskanski pokrajini in že smo zagledali obrise našega novega cilja – Siene. Ob omembi tega mesta pomislim na 3 znamenitosti, čeprav jih je mnogo več. Prvi je veličasten trg, drugi stolp in tretje prekrasna katedrala, pa nešteto simpatičnih ulic, ki so tako prepletene, da se hitro zgubiš v njihovem labirintu.

Ko iz ozkih ulic stopiš na veličasten trg, se ti pogled razširi in obnemiš nad vso lepoto pred seboj. Znameniti stolp se imenuje Torre del Mangia in je eden najvišjih stolpv v Italiji. Iz njega je čudovit razgled na mesto in njegovo okolico. Nasproti stolpa se nahaja čudovit vodnjak, ki nikdar ne sameva. Turistov tu nikoli ne zmanjka, celo posedati moraš na tleh in gledati navzgor po nebu, kar ni logično ob vseh lepotah okoli sebe.

Trg je svetovno znan po konjskih dirkah – PALIO – ki se odvija dvakrat letno in to vse od srednjega veka dalje. To je najbolj obiskana prireditev v Italiji. Za znameniti trak nastopa deset jezdecev, kateri zastopajo svoje mestne četrti.

Sienska stolnica je srednjeveška cerkev , ki je bila posvečena kot rimokatoliška marijanska cerkev in je danes posvečena Marijinemu vnebovzetju.

V Italiji brez pice ne gre 🙂

Levo na sliki je sedež Banca Monte dei Paschi di Siena, najstarejše še obstoječe banke na svetu, ki je tudi tretja največja banka v Italiji.

Meso je vrhunske kvalitete, celo vampi so pogosto na jedilnikih. Najpogosteje v sendvičih.

Že kar pošteno utrujeni smo se vrnili do avtodoma in ko smo našli prostor za prenočevane v urejenem kampu v Chianciano Terme, smo zadovoljni premlevali dogodke popotniškega dneva.