Castel del Monte- uvrščen na Unescov seznam – stoji na hribu na nekaj več kot 500 m nadmorske višine. To je zelo posebna srednjeveška utrdba v obliki osmerokotnika z osmerokotnim stolpom na vsakem vogalu.

Notranje dvorišče je prav tako pravilne osmerokotne oblike, notranjost pa je prazna. Nobenega kosa pohištva, le gole stene in prazni hladni prostori.

Sliko sem si izposodila, ker se od daleč najlepše vidi oblika tega gradu. Grad povezujejo s templjarji, ampak dokazov ni.

Stavba iz 13. stoletja je neverjetno dobro ohranjena.

Razgledi so osupljivi na vse strani neba.

Za čudovit zaključek dneva pa še obisk kmečkega turizma nedaleč od gradu Castel del Monte. Gostiteljica nas je pričakala z aperitivom in nagovorom o zgodovini te domačije. Ni jim bilo lahko, a uspeli so dvigniti nivo ponudbe na zavidljivo raven.

Simpatične stavbe na okoliških vrtovih, ki so kar klicale po brezskrbnem druženju in posedanju ob pijači in dobri hrani…

Naj se večerja začne…. bilo je tako dobro, da niti eden gost ni odšel od tu brez nasmeha na ustih 🙂

Hladna predjed

Topla predjed

Glavna jed in na koncu še plošča sirov in sladica. Vse lokalno pridelano in skuhano z veliko ljubezni, kar smo občutili prav vsi.

Gostiteljica nam je ponudila še nakup domačih izdelkov za kasnejše užitke doma.

Na koncu še degustiv z domačim orehovcem in vrnitev v avtobus.

Sledila je le še vožnja v hotel, kjer nas je čakalo še zadnje prenočevanje na tem čudovitem potepanju.

Dan se je končal, noč je prišla. Kar se je zgodilo, je danes minilo. Jutri pa vstanemo z novim namenom – čim lepše preživeti še zadnji dan skupaj daleč od doma…