Alberobello- mestece, kjer takoj pomisliš, da tam živijo palčki. Sestavljajo ga namreč same Trulli hišice. Apulijski kažuni ali kamnite hišice, ki jih najdemo po celi Apuliji, največ pa jih je prav v tem kraju.

Danes v nekaterih še živijo domačini, nekatere pa oddajajo turistom za prenočišča.

Trullo hišice ali najprej samo dnevna zavetja so gradili že v 15. stoletju. Hiše so bile zgrajene brez malte, samo kamen na kamen in stožčasta streha. Ena najbolj priljubnjenih teorij je, da so prebivalci Apulije zaradi visoke obdavčitve nepremičnin zgradili suhozidne konstrukcije, da bi jih lahko hitro razstavili, ko so bili na območju davčni inšpektorji. Izvleki so le določene kamne in hišica se je sesula samo vase. Namesto prebivališča je davčne inšpektorje pričakal le kup kamenja.

Alberobello je povsem turistična točka. Ogromno je trgovinic, kjer je možno kupiti izdelke domače in umetnostne obrti, kot so izdelki iz tkanega lanenega ali bombažnega platna, lončevina, olivno olje, pekoče omake za testenine. orecchiette, ….. in nešteto drobnih spominkov

Prijazna domačina sta nas povabila na degustacijo njunih izdelkov. Čili pa je bil glavna sestavina – tako marmelad, likerjev, namazov,…

Cerkev Antona Padovanskega, zgrajena med letoma 1926 in 1927.

Še ena skupinska 🙂

Prijetno doživetje, čeprav priznam, da so se mi Trulli hišice na podeželju med vinogradi in v naravnem okolju zdele precej lepše. Mogoče zato, ker ena pride bolj do izraza kot cela gruča hišic skupaj.