Kam na izlet na lep sončen pomladni, stran od gneče in gostega prometa ? V Goriška Brda, vendar tokrat raziskovat nama povsem neznane kotičke.

Želela sva spoznati vasico Slapnik, v kateri že več kot 35 let ne živi nihče. Pred časom je vasica postala znana, kot možnost izvajanja resničnostnega šova oživitve povsem zapuščene vasi.
Resničnostni šov naj bi v tej vasici potekal tako, da bi v njem sodelovalo 17 ekip s po dvema udeležencema. Vsaka ekipa bi bila iz druge evropske države. Naloga vsake ekipe bi bila obnoviti eno hišo. Hiše bi morale biti obnovljene v takem stilu, kot je bila vasica urejena včasih. Torej, da bi se ohranila prvotna arhitektura. Ob koncu resničnostnega šova bi vasica postala turistično naselje za petične goste.

Vendar do realizacije ni prišlo, prihajajo pa obiskovalci od vsepovsod, saj je vasica zanimiva turistična točka.

Kdor rad raziskuje zapuščene kraje, bo imel tu veliko dela. Vsaka hiša ima svojo zgodovino in zgodbo. Z malo domišljije si lahko predstavjaš življenje tu pred 50 leti.

Izkoristila sva obisk Goriških Brd in se popeljala po lokalnih cestah, kot bi lahko rekla, odkrivat nove lepe kotičke, ki jih tu ne zmanjka.

Tudi Krčnik sva odkrila po naključju. Naravna znamenitost, ena najlepših te vrste v Sloveniji, ki je zavarovana kot kulturni spomenik, naju je v trenutku očarala. Obok mostu je približno 5 m dolg, 1,5 m debel in do 1 m širok. Takih mostov je v Sloveniji zelo malo.

Da v deželo prihaja pomlad, so naznanjale prve cvetoče češnje. Res je lep ta košček Slovenije, kopija Toskane. Mehki griči, nežna pokrajina, urejena polja in vinogradi, lična arhitektura, …. Brda so res lepa v vseh letnih časih!