Kdor poje, slabo ne misli – pravi slovenski pregovor. Če pa pesem istočasno povezuje še pevce iz različnih dežel, je tolikor bolj povezujoča. KMoPZ Davorina Jenka iz Cerkelj je obiskal Mešani pevski zbor Davorina Jenka v Banji Luki in s tem povezal dva zbora, katera nosita ime po tem skladatelju. V drugem delu pa je zbor iz Banja Luke obiskal Cerklje ter se predstavil našemu občinstvu.

Turistična agencija Ar tur je poskrbela, da smo srečno , zadovoljni in siti, prispeli v Bosno in po programu Andreje Remic začeli s spoznavanjem življenja v teh krajih. Bosna v razvoju, bi povzela ta izlet.

Prvi postanek je bil v zadrugi Livač. Zadruga s pomočjo evropskih sredstev zaposluje tamkajšnje prebivalstvo in izdeluje odličen sir trapist po stari francoski recepturi.

Preverili smo njegovo kakovost, malo pretegnili noge, prebudili glasilke in nadaljevali pot proti jugu.

Prebujajoča narava nas je očarala, kot tudi lepo urejeni vinogradi na sončnih pobočjih.

Naslednji postanek je bil v Mahovljanah. Cerkvica na vrhu grička je živ dokaz, kako nesmislena in uničujoča je vojna. Njena izpraznjena notranjost je priča preteklosti v teh krajih.

Nasmeh na obrazih pove vse.

Poleg cerkve so domačini uredili prostor za druženje obiskovalcev, ponudili so nam domače vino. Za kaj več pa še niso bili organizirani. Vendar, ker se območje šele razvija, veliko obeta.

Pesem, harmonika, vino,….dobra kombinacija!

Pot smo nadaljevali proti Banja Luki, kjer nas je čakalo še veliko raziskovanja.

This entry was posted in Ostalo.