Znano je, da nisem ljubiteljica velikih mest in gneče. A obisk Firenc je resnično izjema. Mesto, ki ga lahko imenujemo kar muzej na prostem. Muzej umetnosti, arhitekture, drobnih detajlov na stavbah in vrtovih,cerkva in kapelic,… Poleg tega je tu odlična kulinarika, prijazni ljudje, pestro nočno življenje. Enodnevni obisk je tu očitno premalo.

Že sama smer vožnje proti Toskani, v meni sproži val adrenalina. Vsak še tako majhen znak kot so pinije, hišice na gričkih, poti speljane med oljkami in vinogradi, mehki griči , me navdihuje in osrečuje.

Reka Arno, ki je bila v bogatovi zgodovini, priča mnogim pomembnim zgodovinskim dogodkom in življenjem umetnikov, ki so zaznamovali takratni čas.

Arhitekturni biserčki na vsakem koraku. Celo pogled navzgor me očara.

Neverjetno bogata arhitektura na tako majhnem kraju.

Obisk Firenc se nikakor ne more končati brez odličnega italijanskega gelata. Res je dober, a dobre so tudi cene….

Kot je dober florentinec. Na vsakem koraku nas spremlja ta lep kos mesa, kateremu cena se dvigne celo do 61.00 € za kilogram.

Sprehod po mestni tržici San Lorenco je raj za gurmane. Ni da ni. Siri, ribe,meso, testenine, zelenjava, sušeni paradižniki, gobe, … vse sveže in vabljivo. Da pa ne bi samo gledali, smo tudi preizkusili te dobrote v različnih izvedbah.

Ulice, dišeče po usnju, oddete v vse možne barvne odtenke.

Vsega občudovanja vredne umetnine. Čeprav samo kopije (originali so v muzejih), te prisilijo, da obstojiš in strmiš.

Adventno okrasje, v vsaki ulici drugačno.

Nočno življenje v Firencah je res pestro. Večerje se razpotegnejo globoko v noč.

Mnogi trgi se pred Božičem spremenijo v božične sejme. Stojnice iz mnogih evropskih držav ( Estonija, Nemčija, Belgija, Grčija, Slovaška, Francija,..) predstavljajo svoje dobrote.

Znameniti Ponte Vechhio (stari most) -najbolj prepoznaven simbolj mesta. Na mostu so nekoč imeli svoje prostore mesarji, zdaj pa so jih zamenjale trgovinice z spominki in nakitom. Ter horde turistov, ki si skušajo s pomočjo domišlije obuditi stare čase.

V poznih urah nas je čakala samo se vrnitev v hotel, da si napolnimo baterije še za drugi zanimivi dan v Firencah.

This entry was posted in Ostalo.